miercuri, 3 decembrie 2008

FOTBALUL LA ROMANI

In 18XX (.. si ceva), probabil toamna, se spune ca englezii au inventat fotbalul. Iar Timisoreana n-a fost sigur acolo! Tot englezii sunt inventatorii celebrilor "houligans", dar si a macelului in fotbal. In Romania comunistii au reinventat fotbalul. L-au ascuns de ochii lumii si l-au transformat intr-o lupta a puterilor din stat! Armata si securitatea se bateau pentru suprematie. Steaua a avut tancuri mai multe si mai mari si a cucerit chiar si Europa.
Andone i-a aratat spatele familiei Ceausescu - dar momentul a fost sters din arhiva.
Comunismul a cazut, iar cooperativele s-au desfiintat. Fals! Mai mult, au intrat pe mana unui "lord" - Jean Padureanu a inventat noul tip de echipa in Romania. Cea care nu a deranjat niciodata pe nimeni - Bistrita. A fost tinuta in brate de federatie, adulata de arbitrii, iubita de patronii din fotbal pentru darnicia ei. A fost curva incercata de toti.
Se spune ca a disparut, odata cu blaturile. Dar daca n-ar mai fi nu s-ar mai povesti.
In plina criza au aparut suspiciunile, scandalurile, valizele. Par povesti fermecatoare, dar sunt scenarii reale. Toata lumea se pricepe, toata lumea se cearta cu toata lumea, toti sunt prieteni si in acelasi timp dusmani. In fotablul nostru se uda whisky-ul cu apa plata si lapte, blaturile se ascund in spatele lui 1-0, cu gol si apoi ratare la cealalta poarta in minutul 92. Ca sa fie bine copt.
Increderea cu care oamenii din fotbal incearca sa cucereasca Romania a dat kix. In politica doar cateva sute de nostalgici au ales sa-i voteze. Mitica, Gigi Becali, Craciunescu, Duckadam nu au fost decat dezamagiri triste in politica. Si poate ca e mai bine asa.
Urmeaza alegerile la presedintie. Se alege al tarii in 2009 si al federatiei in 2010. La unele avem dreptul sa votam. La altele nu. Asa ca tot acelasi fete uzate ne vor intampina si in viitor. Sa nu intrebam peste 3 ani de ce avem cel mai plictisitor fotbal din lume pe teren, dar si cel mai aprins spectacol in afara. Raspunsul bate la portile de la Casa Fotbalului.

Niciun comentariu: