vineri, 2 martie 2007

DE NOAPTE BUNA!


Povestile cu zane si greuceni mi-au fascinat copilaria. Romanele bune(relativ putine pe care le-am citit la viata mea) si filozofia lui Noica au ramas in memoria mea. Uneori e frumos sa traiesti din povesti...dar mai bine e sa traiesti ca-n povesti.
Ajungi la o varsta cand nu mai ai curaj sa iti dedici nici macar un minut unui studiu, unui documentar, unui lucru care sa cultive ceva la spiritul tau lepadat.
Azi, Romania traieste din telenovele si manele, povesti de impacari si certuri, povesti cu aur si parai si bineintele domeniul pentru care toata lumea isi dedica macar 10 minute din zi...sportul. Nu la practicat, ci la privit. E mai usor asa...

Teatrul e prea scump, la fel si circul (dar circ avem peste tot).

Asa ca semet inalt cuvinte cate Kunta Kinte! Cel mai schingiuit om al lumii - Kunta Kinte este un personaj pe care africanii nu l-au respectat niciodata, desi a fost de-al lor. Un sef de trib, care a suportat umilinte peste umilinte - i-a fost rupt nasul, taiat un picior si chiar ars cu fierul incins. A supravietuit, a trait apoi in America si a devenit un erou, un subiect pentru filozofii moderni. O fi oare respectat doar pentru ca a devenit american?!


Asta conteaza mai putin. Sa revenim pe plaiuri mioritice si sa nu negam ca romanul este un personaj creativ, inventiv. Are misterele lui, viata lui...E o lume in care traiesti cu senzatia ca fiecare are lumea lui. Fiecare traieste in orasul lui, fiecare este seful lui.


Romanul nu suporta sa aiba sef. Pe fata este un lingau, care pupa mai bine decat oricine. Pe la spate injura si sapa. Nu este o traire de moment, este realitatea. Sa ii fie tarana usoara.

Un comentariu:

Anonim spunea...

HMMMMM,POATE IMI CITESTI SI MIE LA CULCARE CEVA?